Meteen naar de inhoud

Wat is speltherapie?

Speltherapie; een vorm van psycho-therapie

Speltherapie is een methode die is ontwikkeld om kinderen en jongeren de gelegenheid te geven te “communiceren” over hetgeen hen bezig houdt. Spel is de taal van het kind. Wat niet in taal, uitgelegd kan worden kan zeker voor kinderen die in de knoop zitten, vaak wel uitgedrukt worden in spel. Spelen, het spel en de spelbeelden (beeldcommunicatie) geven uitdrukking en inzicht wat kinderen vaak niet in woorden kunnen vertellen. Gevoelens, emoties, ervaringen, worden spelenderwijs zichtbaar gemaakt. In spel worden dus ervaringen verwerkt. Tevens kunnen kinderen in hun spel experimenteren met allerlei gevoelens en gedragingen, zonder dat dit direct voor hen in het dagelijks leven consequenties met zich meebrengt. Nieuwe mogelijkheden en inzichten worden verworven, waardoor emotionele problemen kunnen reduceren.

 

Spelen over wat er speelt; Dit klinkt eenvoudig en dit kan ook zo zijn. Wanneer er niet gesproken hoeft te worden kan uitdrukking in spel geven helpend zijn. Wanneer  de therapeut interventies (boodschappen) geeft en mee mag spelen, omdat het kind zich in zijn spel veilig voelt, kan het problemen verwerken, een plekje krijgen. Doel van de speltherapie is dat je jezelf weer lekker in je vel voelt en op eigen krachten verder kunt. 

Door het samen spelen kan de therapeut de oorzaak vinden waar belemmeringen, verdriet boosheid of het volle hoofd vandaan komt. Juist door het onbevangen kunnen spelen kan er openheid over problemen helder zichtbaar worden. Dus wanneer volwassenen praten over hun zorgen en problemen, kunnen kinderen in hun spel (onbevangen) aangeven wat er in hun leventje aan zorgen e/o verdriet hun emotioneel uit onbalans brengt. 

 

Alles kan en mag gespeeld worden....

Binnen de praktijk (en ook soms buiten) kan met allerlei materiaal gespeeld worden. 

Professioneel spelmateriaal, maar eveneens alledaags speelgoed. Zand, klei, verf en ook dieren playmobiel poppetjes en veel symbolische spullen. Alles wat kinderen nodig hebben om zich uit te drukken. Het materiaal wat aansluit bij het kind geeft de meeste vrijheid tot uitdrukking wat je voelt of nodig hebt. 

Voor wie?

Speltherapie bied ik aan voor kinderen en jeugdigen. Maar ook ouders komen soms weer tot spelen met of zonder het kind. Gevoelens tot uitdrukking geven is ook voor volwassenen soms erg lastig. Het maken van een “beeld”  helpt soms ook ouders die worstelen met onverwerkte gebeurtenissen die uit hun kind zijn door hun eigen kinderen weer pijnlijk helder worden. Wie kent het niet: “Later doe ik het met mijn kinderen anders”! 

Indicaties voor een traject speltherapie of een vorm daarvan: 

* Boosheid; veelvuldig boze buien soms ineens of juist vanuit angst of verdriet

* Teruggetrokken; eenzaamheidsgevoelens, neerslachtig zijn, weinig zin

* Ruzies, weinig contact met leeftijdsgenoten, 

* Faalangst, concentratieproblemen, vol hoofd gevoel, piekeren.

* Angsten; voor verlies, overlijden dierbare, scheiding. 

–  Allerlei gevoelens en emoties waardoor je niet lekker in je vel zit duidt op een emotionele blokkade die met speltherapie, of de methode ACT4kids een plek kunnen krijgen. Jezelf leren kennen, inzichten in je mogelijkheden en de remmingen die er zijn kunnen je tot een tevreden blijer mens ontwikkelen. Je eigen pad volgen en met passie genieten van wat er is.